Op 4 oktober was het zover, na 2 maal uitstel konden we dit jaar eindelijk vertrekken naar Portugal voor onze lang geplande fietsweek in de Algarve. De meesten kwamen met het vliegtuig en landden in Faro, Zuid-Portugal. Wij kwamen met de auto van net boven Lissabon en de timing was perfect want we kwamen samen met de bus aan in het AP Victoria Beach & Sport Hotel.

Na een korte uiteenzetting over het verloop van de fietsweek door de begeleiders van de Toerist Biking konden we genieten van het lunchbuffet en daarna onze zeer ruime kamers ontdekken: de meeste met naast de slaapkamer en badkamer ook een living en een keukentje. Ideaal voor fietsers met al hun uitrusting.

Het hotel ligt op een boogscheut van het Falésia strand en dat kon makkelijk te voet of per fiets bereikt worden, mits wat klimmen en dalen wel te verstaan.

Na het uitladen en controleren van de fietsen was er tijd voor wat rust aan het zwembad of in de beach bar van het hotel ter voorbereiding van de eerste fietsdag op woensdag.

Er werd gereden in 3 groepen zoals die ook in Kortenberg rijden nl. de Sportivo’s met begeleiding van Marina en Guido, de Wielertoeristen met begeleider Benny, en de Tempo’s met meestal Dirk en soms ook Guido erbij. Alle 4 schatten van mensen die er echt alles aan deden om elke rit aan te passen aan de deelnemers en er zo een aangename en prachtige dag van de maken op maat van iedereen. Dikke pluim over heel de lijn!

Bij het bekijken van de fietstochten van de eerste dag viel reeds op dat er toch wat meer hoogtemeters waren gepland dan de meesten dachten … maar de snelheid werd dan ook voor alle groepen wat terug geschroefd.

Dag 1 Silves: iedereen was er vroeg bij om na het ontbijt de fietsen nog wat te “soigneren” voor de tocht, kettingen werden nog eens gesmeerd, banden opgepompt en met telkens 5 minuutjes ertussen vertrokken de 3 groepen voor hun respectievelijke tochten.

Bij de Tempo’s verliep alles goed tot net voor de middagstop: toen ging ondergetekende in een korte bocht en met een stofwolkje onderuit recht de natuur in. Schaafwonden en wat bloed maar verder geen problemen en met wat servietten op de wonden geplakt kon de rit verder uitgereden worden.

Gelukkig waren de broers Joris en Gerrit van de partij en met Joris als gediplomeerd verpleger konden we samen de lokale apotheek gaan plunderen: kompressen, Isobetadine, wondzalf, kleefband…. Een hele hoop om alles professioneel te verzorgen. Mijn rechterkant zag er mummieachtig uit maar prima verzorgd. Thanks Joris!.

Dag 2 Querença: voor mij een rustdag na de traditionele foto met alle deelnemers in de clubkledij van ’t Wieltje voor het hotel.

Daarna vertrokken alle groepen via verschillende routes richting Querença, een klein sympathiek dorpje met een mooi kerkje.

Daarna nog een stop in Vilamoura aan de kust waarna Groep 3 een paar kilometer over een mooi stuk gravel recht naar het hotel reed.

Dag 3 De Koninginnenrit: de meest pittige rit voor de 3 groepen en opnieuw naar het binnenland. Voor groep 1 (145 km/ 1650 hm) de langste en zwaarste rit van de week met onderweg redelijk veel klimwerk en het zwaarste stuk richting Monchique. Voor de andere groepen ook de zwaarste rit en voor groep 2 (waar ik die dag mee reed) een pittige tocht aan een iets lager tempo maar zeker niet te onderschatten. Ook groep 3 kwam moe maar tevreden terug aan in het Hotel. En de volgende dag kon er gerust worden…

Dag 4 Rustdag

Er waren die dag verschillende initiatieven maar de meesten gingen toch een bezoekje brengen aan Albufeira, een typische Algarve vakantiebestemming met vooral veel winkeltjes, cafés en restaurantjes. Sommigen gingen op Dolfijnsafari en konden zo met de boot de prachtige kliffen van deze kuststreek bewonderen. Wij bezochten met de auto de mooie kliffen van Praia da Marina en Carvoeiro.

Dag 5 Loulé en Quarteira: na de koninginnenrit was het voor sommigen tijd om wat gas terug te nemen en verkozen sommigen om met een andere groep mee te rijden. Zo was groep 3 plots dubbel zo groot en groep 1, die tot in Tavira aan de Spaanse grens fietste wat kleiner. Kortom voor velen een wat rustigere dag om de laatste met frisse benen aan te vatten.

Dag 6 Salir: opnieuw het binnenland en de heuvels in om een laatste keer te genieten van de pracht van de streek. Alle groepen reden richting Salir maar ook weer met elk een aangepast parcours. Het leuke resultaat was wel dat elke groep ook de andere 2 onderweg tegenkwam. Voor allemaal zat er de prachtige klim over 6 km in richting Loulé! Mooie baan en een heerlijke klim, niet te steil en met een prachtig uitzicht. Misschien wel hét hoogtepunt van de fietsreis.

Na de aankomst reden we naar de strandbar aan de Falésia klif vlak bij het hotel om een eens stevig te klinken met een heerlijke caneca (grote pint).

Om 5 uur werden de fietsen ingeladen en om half zeven werd er verzameld om de laatste details voor de terugreis te horen en onze 4 top begeleiders te bedanken met een gift van alle deelnemers.

Iedereen heeft aan deze reis een zeer goed gevoel overgehouden, prachtige streek, prima weer, mooie aangepaste ritten, prima atmosfeer kortom een heel geslaagde fietsweek en zeker het herhalen waard. Op naar volgend jaar! PW